Ergonomi

Där ergonomi och ekologi går hand i hand

Arbergos arbetsplatsmattor behåller sin spänst och sina ergonomiska fördelar över tid. Det är möjligt genom att mattorna är uppbyggda av lufttäta celler som gör de outtröttligt återgår till sin tidigare form när du ändrar position. Detta ger dig en bättre arbetsmiljö – år efter år – och minskar de påfrestningar och medföljande korttidsfrånvaro som en stående eller gående arbete annars kan medföra. 

Problematiken med stillastående arbete

Människan är skapelsens kanske mest utvecklade balanskonstnärer. Vi kan hoppa, klättra, springa, gå, stå, etc med fullgod balans. Vi justerar kroppshållningen automatiskt beroende på underlaget. Den normala kroppshållningen för oss har under hundratusentals år varit en svagt framåtlutad kroppshållning  – vilket  ger oss bästa utgångspunkt för balans. Vår rygg är konstruerad för denna hållning, en S-formad kotpelare ger mest gynnsam belastning av diskarna och ger mest utrymme för dämpning.

Men en stillastående ställning är en annan sak. När man står på ett hårt golv slår en omedveten reflex till. Kroppens styr- och kontrollsystem räknar ut att det stabila underlaget gör det möjligt att spara energi genom att bära upp kroppsvikten genom skelettet. Man står med all sin tyngd på hälen, har lodlinjen genom skelettet i benen och upp genom hjärtat. Denna arbetsställning är vår rygg inte skapt för. Ländryggen och höftpartiet överbelastas, liksom knäleden som kommer i sitt ytterläge. Vanliga symtom är t ex värk i benen, ont i hälen, samt knä- och höftproblem. Detta kan i förlängningen leda till långvariga eller permanenta skadeproblem med sjukskrivning som följd.

Mattan hjälper dig att stå rätt

En ergonomisk arbetsplatsmatta från Arbergo gör att man automatiskt och omedvetet byter kroppsställning. Spontant placeras istället kroppsvikten på hela foten för att behålla balansen och belastningen minskar drastiskt på rygg, höftparti, knän och häl.  Att man på detta sätt ”tvingas” balansera gör också att musklerna i benen är aktiverade. Mer blod pumpas upp från fötterna till hjärtat. Man blir piggare och orkar mer – även mentalt.

Har du rätt matta? Gör ”tumtestet”

Ett sätt att mäta en arbetsmattan egenskaper är tumtestet.

1. Tryck med tummen på mattan och känn efter om du “når botten”.
2. Se hur lång tid det tar innan mattan återgått till ursprungsläge.

Mattor med skummat material gör att du når botten på mattan (dvs du står egentligen på golvet) och du kan se hur mattan sakta återgår till ursprungsläge. En Arbergomatta trycks aldrig helt ihop och återgår blixtsnabbt till ursprungsläge när belastningen upphör.

Fler fördelar med Arbergo

Bättre inomhusmiljö

Alla våra mattor är helt giftfria. De innehåller inga skadliga ämnen som annars är vanliga i andra plast- eller gummimattor på marknaden, däribland ftalater som ofta används för att göra plaster och gummi mjuka och smidig. När du väljer Arbergo kan du vara trygg med att du slipper alla dessa gifter.

Bättre för dina behov

Vår kundanpassning gör att vi kan anpassa våra leveranser helt efter dina behov. Det öppnar helt nya möjligheter vad gäller kundstyrda materialegenskaper och helt eliminera de problem som normalt är förknippade med traditionella gummi- och plastkombinationer. Har du önskemål om specifika egenskaper på dina mattor, kontakta oss.

Som kund har du givetvis möjlighet att även styra val av färg, form, storlek och ytskikt.

Bättre för miljön

Vårt sortiment utgår från huvudsakligen återvunnet material, bland annat TPRR™, en ny materialkategori som är baserad på termoplastiskt återvunnet gummi. Detta material skapas genom en unik och patenterad metod där uttjänta bildäck och återvunna plaster omvandlas till ett termoplastiskt gummi. Läs mer om TPRR på Ecorubs hemsida. Detta har flera miljöfördelar. Dels det självklara med produkter som bygger på återvinning istället för slit- och släng. Alla Arbergos arbetsplatsmattor tillverkas dessutom i Sverige. Det gör att vi kan effektivisera transporterna för att göra ett så litet avtryck i miljön som möjligt. Vi arbetar ständigt med att utveckla den ekologiska hållbarheten i våra material och processer.

Bättre i långa loppet

Alla Arbergos mattor har fem års funktionsgaranti. Det kan vi lova eftersom vi själva har full kontroll på såväl materialval som produktionsrutiner, och är trygga med att våra produkter håller betydligt längre än så. Denna trygghet kommer också av den feedback vi får från våra kunder, såväl inom offentlig sektor, publika miljöer sektorn som kontor och industri.

Mer om våra produkter hittar du här.

Arbergo